Rethymnon

Rethymnon is een charmante stad aan de kust van Kreta, bekend om zijn serene sfeer en rijke geschiedenis. Het hart van de stad wordt gevormd door de oude binnenstad, ook wel Palia Poli genoemd, die dateert uit de oudheid. Vooral tijdens de Venetiaanse overheersing werd de binnenstad versterkt en uitgebreid, wat resulteerde in een unieke mix van architecturale stijlen.

Vandaag de dag is Rethymnon een geweldige bestemming om te bezoeken, met zijn smalle steegjes, gezellige winkeltjes en diverse horecagelegenheden. Je kunt hier gemakkelijk een dag doorbrengen, wandelend door de sfeervolle straatjes en genietend van de lokale keuken in een van de vele restaurantjes. Voor cultuurliefhebbers biedt Rethymnon ook tal van musea en historische gebouwen die een fascinerend inzicht geven in de rijke geschiedenis van de stad.

Rethymnon is misschien niet de grootste stad op Kreta, maar de charmante oude binnenstad en de pittoreske oude haven maken het een aantrekkelijke bestemming. De omgeving van Rethymnon biedt ook prachtige stranden met langzaam aflopende kusten, ideaal voor een gezinsvakantie met kinderen. Hier kunnen zowel jong als oud genieten van de zon, zee en het zand in een veilige en ontspannende omgeving.

Last minute naar Rethymnon

Leuke weetjes

Het plaatsje Rethymnon ligt op het Griekse eiland Kreta. Het ligt in het noorden tussen de twee aanvliegroutes van het eiland, nl. Heraklion en Chania. Beide plaatsen liggen ongeveer een uur rijden van Rethymnon. Het plaatsje is een van de grootste toeristensteden van het eiland. De stad telt ongeveer 32.000 inwoners. De naam Rethymnon betekent letterlijk’ waterstroom’. Hoewel de stad werd gebouwd in de antieke tijd is het geen belangrijk Minoisch centrum geweest. Wel was de stad sterk genoeg om over een eigen munt te beschikken. Het schild van de stad heeft als afbeelding twee dolfijnen in een cirkel afkomstig van een van die munten.

Toen de Venetianen rond 1200 de stad hadden veroverd werd de stad verder gebouwd volgens de regels van de Venetiaanse architectuur. Dit is o.a.te zien aan een grote burcht en een Venetiaanse straat. Bovendien is er een prachtige Venetiaanse haven. De stad begon te groeien toen de Venetianen een tussenstation wilden tussen Heraklion en Chania. De oude stad is bijna geheel gebouwd door de Venetianen. Rethymnon is een van de best bewaarde oude steden van Kreta. Ook zijn invloeden te zien uit de Turkse tijd die na de Venetiaanse heerschappij begon toen in 1669 de Turken Kreta binnenvielen. Van deze overheersing zijn nog minaretten te zien en enkele mooie Turkse huizen in smalle straatjes.

Wat is er te zien in Rethymnon?

Rethymnon bezit over een historisch stadsdeel wat op een schiereiland ligt. Vanaf dat schiereiland ziet u de Venetiaanse burcht met zijn prachtige ligging. De oude stad bestaat uit een flink aantal straatjes en steegjes met gezellige winkeltjes en sfeervolle restaurantjes. Tevens ziet u een vijftal moskeeën. In de straatjes zijn kenmerken van verschillende tijdperken te zien. Er zijn ook een aantal gemeenschappelijke grote tuinen voor rustzoekers. In het prachtige haventje zijn talloze terrasjes waar u gezellig iets kunt drinken.

Aan de grens van het oude deel begint een breed zandstrand, dat zich uitstrekt over 16 kilometer naar het oosten. Dit zandstrand loopt heel geleidelijk af en is daardoor erg geschikt voor gezinnen met jonge kinderen. Bovendien is het zeewater hier kraakhelder. Langs het strand staan meerdere hotels. Dit alles maakt Rethymnon een van de meest bezochte badplaatsen van Kreta. De overgang naar Het nieuwe stadsdeel wordt gemarkeerd door een brede straat en een stadspark. Vanaf dit punt begint de nieuwbouw van Rethymnon. Op 5 juli wordt er in Rethymnon ieder jaar een wijnfestival gehouden en op 7 en 8 november is er de jaarlijkse herinnering aan de verwoesting van het Arkadi Klooster.

U ziet dat Rethymnon voor iedereen iets te bieden heeft: cultuur voor de liefhebbers, strand en zee voor de zonaanbidders en rust voor de rustzoekers, een geschikt plaatsje voor jong en oud dus!

kreta
Kreta
Logo
Shopping cart