Wat te doen op Kreta?

Wat te doen op Kreta?wat te doen op Kreta?Kreta is het grootste eiland van Griekenland en is vooral bekend om zijn prachtige stranden en zijn uitgaansleven. Maar Kreta heeft veel meer te bieden dan een diepblauwe zee en uitgaan. Het eiland leent zich uitstekend voor een sportieve vakantie, u kunt er fietsen, wandelen, duiken, paardrijden maar ook voor een culturele vakantie kunt u op Kreta prima terecht. Op Kreta ontstond meer dan 4000 jaar geleden Europa’s oudste beschaving, de Minoïsche cultuur. Knossos, de hoofdstad van het vroegere Minoïsche Kreta is één van de indrukwekkendste restanten van deze historie en is zeker een bezoek waard, evenals het Archeologische Museum in Heraklion dat gezien wordt als één van de belangrijkste musea van Europa.

Knossos

Zelfs als u naar Kreta bent gekomen voor een rustige strandvakantie mag u een bezoek aan Knossos niet overslaan. Deze bakermat van onze beschaving is de beroemdste en belangrijkste archeologische plaats op Kreta. Er zijn prachtige overblijfselen van het grote paleis van koning Minos. Pas aan het begin van de twintigste eeuw werd Knossos ontdekt door archeoloog Arthur Evans, die het heeft gereconstrueerd. Het is raadzaam om voordat u Knossos bezoekt zich enigszins in te lezen, zodat u weet wat u kunt verwachten.

Archeologisch museum

Het museum werd in 1937 gesticht om de vele nieuwe vondsten te herbergen. Hier zijn overblijfselen te bewonderen van de eerste Europese beschaving, die meer dan 3000 jaar geleden zijn hoogtepunt bereikte. Het museum is in het bezit van de originele fresco’s van het Minoïsche paleis Knossos. Alles wat in het museum wordt tentoongesteld komt uitsluitend van archeologische opgravingen op Kreta.

Samariakloof

Kreta telt ongeveer 50 kloven waarvan de Samariakloof de meest bekende is. De wandeltocht door de kloof van 16 kilometer duurt ongeveer 4 tot 6 uur, een goede conditie is daarom een vereiste voor deze lange tocht. Goede schoenen zijn onontbeerlijk, afgeraden wordt om deze zware tocht te maken op gympen of slippers.

Fietsen op Kreta

Overal op Kreta vindt u fietsverhuurbedrijven waar u een fiets, al dan niet elektrisch, voor een relaxt dagje toeren kunt huren of juist een stoere MTB voor een adrenalinekick. Dus of u nu een dag naar dat idyllische dorpje verderop wilt fietsen voor een uitgebreide lunch of een dag wilt zwoegen door het zand ver weg van het massatoerisme, alles is mogelijk. Tevens zijn er op Kreta specialistische bedrijven die fietsvakanties aanbieden inclusief accommodatie en bagagevervoer. Fietsen over dit schitterende eiland is echt een aanrader om de natuur en cultuur van dit veelzijdige eiland te ontdekken.

Winkelen op Kreta

Op Kreta vindt u volop shopplezier. Heerlijk slenteren door de pittoreske winkelstraatjes met ambachtelijke winkels waar handgemaakte producten, zoals aardewerk, schoeisel, textiel worden verkocht. Daarnaast vindt u er een aantal delicatesse winkels waar u allerlei heerlijkheden uit de regio kunt kopen. De Griekse olijfolie is van hoge kwaliteit, neemt u deze zeker mee naar huis voor het maken van die heerlijke Griekse salade of geef hem cadeau aan die aardige buurvrouw die op uw poezen heeft gepast. De Kretenzische markten zijn een must om te bezoeken, ‘s morgens vroeg zijn ze het drukst en het leukst om te bezoeken. Hier is van alles te koop, kruiden, olijfolie maar ook laarzen en kleding. Alle winkels en markten in Griekenland sluiten rond het middaguur. De Grieken noemen dit Mesimeri, wat middag betekent. Aan het eind van de middag gaan de winkels weer open tot een uur of negen.

Jeep safari

Met een stoere 4×4 jeep gaat u de bergen in met een professionele gids.

Bijna de gehele tocht wordt er off-road gereden. U komt op plaatsen waar u anders niet zou komen. Een unieke manier om Kreta te ontdekken.

Quad safari

Bent u avontuurlijk ingesteld dan is een tocht met een quad echt iets voor u. U maakt een tocht door het ruige binnenland waarbij u zelf de quad bestuurt. Dit onder leiding van een deskundige gids die u naar de leukste bergdorpjes van Kreta weet te brengen.

Culinaire safari

Houdt u het liever iets rustiger in de vakantie dan kunt u kiezen voor een culinaire trip. U bezoekt wijngaarden waar u de wijnen mag proeven.

Duiken/snorkelen

Hoewel u waarschijnlijk niet direct aan Kreta denkt als u een duikvakantie wilt boeken, is de onderwaterwereld rondom Kreta met zijn kristalheldere water zeker de moeite waard. Er zijn op Kreta verschillende duikscholen te vinden waar u lessen kunt nemen of een duikuitrusting kunt huren.

Boottochten

Uiteraard zijn er op een eiland diverse mogelijkheden om een dag of meerdere dagen door te brengen op het water. U kunt een zeilboot huren met of zonder kapitein of u gaat een dag vissen met een klassieke Griekse vissersboot. Tevens worden er boottochten aangeboden naar andere eilanden. U kunt bijvoorbeeld een tocht maken naar Chrissi eiland dat ‘gouden eiland’ betekent vanwege de prachtige goudkleurige stranden. Een bezoek aan het beroemde Griekse eiland Santorini behoort ook tot de mogelijkheden.

Het is onmogelijk om u een complete lijst te geven van alles wat er te doen is op Kreta. Wij hopen dat u enigszins een beeld heeft van de mogelijkheden die dit veelzijdige Griekse eiland u te bieden heeft.

kreta
Kreta
Logo
Shopping cart